zondag, november 26, 2006

DE MENSEN ZIJN BOOS!!

D.Van de Velde - 24/05/06.

Het hele verhaal vertellen…
In het interview met ACV-voorzitter Luc Cortebeeck in Visie van 5 mei werd hij ondervraagd over de discussie tussen de werkgevers en de socialistische vakbond naar aanleiding van uitspraken van de socialistische vakbondstop tijdens de 1 meivieringen.
Luc Cortebeeck zegt de meeste bedenkingen te steunen die op 1 mei naar voor werden gebracht door de ABVV-sprekers. Ondernemingen maken grote winsten, managers ontvangen hoge salarissen en opzeggingsvergoedingen terwijl de gewone man moet inleveren en ontslag vrezen.

De mensen zijn boos “en wij steunen hen in deze verontwaardiging”.
Wel erkent het ACV dat er een probleem is met de loonkosten die in België sneller stijgen dan in onze buurlanden. Maar de werkgevers moeten het hele verhaal vertellen, voegt Luc Cortebeeck er aan toe. Belgische bedrijven investeren ook veel minder in onderzoek of de vorming van hun medewerkers dan in onze buurlanden. L. Cortebeeck zegt de heftige reacties van het VBO en UNIZO daarom moeilijk te begrijpen.

Hinderpalen voor het komende interprofessioneel akkoord.
Na de grote vakantie gaan de onderhandelingen voor een interprofessioneel akkoord opnieuw van start en blijkbaar willen de werkgevers, net zoals in 2004, met forse uitspraken de vakbeweging vooraf reeds in het defensief dwingen. In een gesprek met De Standaard (13 mei) sprak de voorzitter ook zijn vrees uit voor het komende najaarsoverleg. Hij noemt in de krant drie hinderpalen voor een geslaagd interprofessioneel akkoord : het reeds genoemde ongenoegen over de managerslonen, de trage uitvoering van bepaalde maatregelen uit het generatiepact en de wervenpolitiek van de regering Verhofstadt die als een olifant in een porseleinwinkel door het sociaal overleg loopt.

Visie…
L. Cortebeeck verwijt de eerste minister ook een gebrek aan visie op de sociaal-economische problematiek. De regering is blij dat de werkgelegenheid opnieuw wat toeneemt. Maar “we praten nu over een aantal duizenden jobs terwijl er vele tienduizenden nodig zijn om de langdurig werklozen en de slachtoffers van herstructureringen en sluitingen hoop op een toekomst te geven.” “Het ACV zal blijven luisteren naar wat de mensen bezighoudt en daarop zijn programma afstemmen” besluit de ACV-voorzitter het interview. Als de analyse van Cortebeeck correct is, gaan we een hete herfst tegemoet. We rekenen er op dat het ACV zijn militanten en leden zal informeren én mobiliseren om zo nodig actie te voeren.


Luc Cortebeeck in Visie van 26 mei 2006:

“Vele ondernemingen maken verblindende winsten. Zelf eigenen topmanagers zich overdreven vergoedingen toe.” “De fiscaliteit en de sociale zekerheid steunt nog teveel op arbeid, te weinig op andere inkomens. We hebben teveel werklozen, en- er zijn opnieuw meer armen, anderhalf miljoen in België. Teveel kort- en laaggeschoolden vallen uit de boot. De inburgering van nieuwkomers loopt nog moeizamer dan in andere landen.”



(Volledige tekst van dit artikel te krijgen op eenvoudige aanvraag...)

Geen opmerkingen: