zondag, november 26, 2006

BOEKBESPREKING


VLAAMS BELANG IS NIET
‘DE PARTIJ VAN DE KLEINE MAN‛


Het Vlaams Belang haalt veel proteststemmen binnen omdat het zich profi leert als ‘de partij van de gewone Vlamingen, van de kleine man, van de zwaksten in onze samenleving: de werklozen, de minimumtrekkers, de senioren met een klein pensioentje’.

Maar na het Economisch Congres van de partij in november 2005 schreef de beurskrant De Tijd: ‘Het kan niet worden ontkend dat de partij aan de werkmens minder lekkers te bieden heeft dan aan de bazen. De partij biedt de bedrijven alles waar ze van dromen: lastenverlagingen, een ontvette overheid en minder machtige vakbonden.’

Norbert Van Overloop zocht het uit en schreef ‘Wiens Belang? Het Vlaams Belang over inkomen, werk, pensioenen’.
Dit boek neemt het protest van de Vlaams Belang-kiezer ernstig. Het gaat ervan uit dat een groot deel van de aanhang van het Belang te winnen is voor een eerlijke, solidaire en sociale maatschappij. Maar het beschrijft ook de sociale puinhoop waarin een Vlaams Belang-regering Vlaanderen zou herscheppen.

In een voorwoord op het boek schreef Ferre Wyckmans, Algemeen Secretaris van de christelijke bediendevakbond LBC-NVK, het volgende.

“De schaamteloosheid waarmee het Vlaams Belang beweert de verdediger te zijn van ‘de kleine man’ (vrouwenrechten is al helemaal geen Vlaams Belang-onderwerp) is de volgende fase, waarmee we opnieuw in de verdediging worden gedwongen. De slogan van enkele jaren geleden ‘staken schaadt, werken baat’, appelleerde nog op het steeds sluimerende gevoel dat wie moeilijkheden maakt, het verkerft bij de werkgever. In tijden van job- en inkomensonzekerheid loert de kans op het gedijen van dit soort ideeën om elke herstructureringshoek. Een strijdbare vakbeweging heeft de opdracht om deze trend te counteren. Het sociaal-economisch programma van het Vlaams Belang verdraagt geen enkele toets met de basisvisie van de vakbonden. Of het nu over arbeid, inkomen, fi scaliteit, sociale zekerheid gaat, steeds weer zijn de Vlaams Belang-stellingen een aanslag op wat werknemers en hun organisaties aan echte belangen te verdedigen hebben. (...) Het is de pijnlijke verdienste [van dit boek] dat het wat het Vlaams Belang echt aan stellingen en standpunten heeft, voor zich laat spreken. Spraakmakend dus in de letterlijke betekenis van het woord. Ontluisterend dus en daarom bruikbaar voor al diegenen die er belang bij hebben dat het Vlaams Belang niet aan welke macht dan ook kan deelnemen. Dat zijn in de allereerste plaats de werknemers, hun belangen worden in geen enkel geval gediend door het Vlaams Belang. Al wat dienstig is om dat duidelijk te maken, is waard dat het verspreid wordt. Het zal niet volstaan, maar het kan helpen.”


Norbert Van Overloop,
Wiens Belang? Het Vlaams Belang over inkomen, werk, pensioenen,
168 blz., 12,5 euro.

Je kan het boek “Wiens Belang” bestellen aan KWB-voordeelprijs: 10 euro, verzending inbegrepen. Stuur een kaartje of mail je bestelling door naar RAAK-Belang, Lakensestraat 76, 1000 Brussel,
raak@kwb.be.

Het boek wordt jou opgestuurd, samen met de factuur.

Geen opmerkingen: