OPUS DEI
“Opus Dei is een relatief kleine, maar sterke en machtige lobby.
Ik kan zeggen dat die organisatie nog altijd in een wat troebele sfeer van geheimzinnigheid
baadt, erg conservatief is en strikt hiërarchisch denkt.
Dat Opus Dei een modernisering van kerkelijke standpunten tegenwerkt, bijvoorbeeld over homosexualiteit,
is jammer.”
Guido Vos, voorzitter van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad, in Knack 10/5/06.
“Voor mij is het Opus Dei één van de honderddrieëntwintig nieuwe katholieke bewegingen die door het Vaticaan zijn erkend. De perceptie bestaat dat het gedaan is met de Kerk. Maar er is een nieuwe dynamiek binnen de Kerk op gang gekomen, met bewegingen als het Opus Dei, de Sint-Egidiusgemeenschap, de Charismatische Vernieuwing, Focolare…Maatschappelijk gezien zijn ze doorgaans caritatief en conservatief van inslag. Het Opus Dei zit in dat opzicht helemaal aan de rechterkant van het spectrum. Ze zijn vooral geïnteresseerd in hoogopgeleide mensen die machtsposities bezetten in de media, de academische wereld en de politiek.”
Remi Verwimp, priester en drijvende kracht achter de Werkgroep Theologie en Maatschappij, in Knack 10/5/06.
MEDIA
“Wie niet ziet dat het mediaklimaat in de voorbije pakweg vijftien jaar exponentieel commerciëler is geworden, heeft allicht een verre ruimtereis gemaakt. Die evolutie verhoogde ontegensprekelijk ook de bedrijfseconomische druk op de redacties. Een uitloper daarvan is trouwens de voortschrijdende concentratie in de mediasector, zowel nationaal als internationaal: nieuwsmedia gaan almaar meer op in grote, machtige conglomeraten, en zien zich meer en meer bedreigd in hun autonomie en identiteit.”
Pol Deltour en Marc Van de Looverbosch,
resp. nationaal secretaris en voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, in MO 21/4/06.
BELASTINGEN
“Veel belastingsambtenaren in Antwerpen voelen zich gefrustreerd. Ze kunnen geen fair werk meer leveren. Geen wonder dat zelfstandigen in Antwerpen gemiddeld nog geen 10 000 € aangeven. Er zijn maar vijf controleurs voor een doorgedreven fi scale controle van alle zelfstandigen in Antwerpen. De gewone loontrekkende betaalt zijn bijdragen, maar de grootverdieners ontsnappen aan de controle. Dat kost de staat miljarden. Terwijl elke bijkomende belastingsambtenaar zijn eigen wedde driemaal zou terugverdienen. Maar de politieke wil ontbreekt.”
Nicole Naert, vakbondssecretaris ACOD, in Knack 22/3/06.
zondag, november 26, 2006
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten