zondag, november 26, 2006

LOONMATIGING??

Redactie Beweging

De cijfers van de inkomens van de CEO’s en van de bedrijfswinsten zijn sprekend.
In 2005 stegen de bedrijfswinsten met 31 % gemiddeld ( 100 beursgenoteerde bedrijven).
De dividenden met 21 %.
De inkomsten van de CEO’s met 12 %.
Dan spreken we nog niet over de buitensporige ontslagpremies voor hogere directieleden.
De loonlastenverlaging voor werkgevers sinds 2001 liep op tot 20,228 miljard Euro en bedreigt uiteindelijk de sociale zekerheid. Toch gaat het volgens het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) slecht!


“Het moet slecht gaan, omdat bij zoveel goed nieuws neoliberale economisten geen woestijn meer vinden om in te prediken, omdat politici zo geen anti-sociale hervormingen verkocht krijgen en omdat werkgeversorganisaties en commentaarschrijvers dan nog moeilijk looningrepen en lastenverlagingen verkocht krijgen.”, aldus Luc Cortebeeck in zijn toespraak op Rerum Novarum.

De groep van 10 (patroons + vakbonden) doet een aanbeveling aan de sectoren, die dat nog niet gedaan hebben, om in het kader van het IPA 2007-2008 te onderhandelen over een correctiemechanisme om eventuele loonafwijkingen te vermijden.

Een verkeerd signaal. Koopkracht Belg daalt al 10 jaar…
De reacties van de militanten en de werknemersbeweging op de gepubliceerde cijfers hebben Pieter Timmermans, de patroon van de patroons van het VBO, verbaasd.
In De Standaard van 7 juni 2006 haalt hij fel uit naar de vakbondsleidingen van ACV en ABVV. Hij heeft het over”het populistisch discours over toplonen van de managers en de superbedrijfswinsten” en twijfelt “aan de bereidheid van de vakbonden om in het najaar naar een sociaal akkoord met loonmatiging te gaan”.
Blijkbaar is de winsthonger voor sommigen nog niet genoeg.
Onder dreiging van sluitingen en delocalisaties in het kader van de liberale vrije markt gaat men in patronale kringen nu zover aan te dringen op loonmatiging en zelfs looncorrecties naar beneden toe voor de werknemers. Ook de indexkoppeling wordt ter discussie gesteld.
Dit is ons inziens volledig onverantwoord en is zuivere chantage.
Het trekt bovendien een spiraal van verarming op gang.
Vergeten we overigens niet dat de reële koopkracht van de Belg al 10 jaar daalt (studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisatie OIVO en het Observatoire du Crédit et de l’Endettement).
De kloof tussen arme en rijke consumenten wordt groter. Uit een analyse van de evolutie van de index van de consumptieprijzen blijkt dat de prijzen de afgelopen 10 jaar gestegen zijn met 19%.

We durven er dan ook op rekenen dat de onderhandelaars van ACV en ABVV samen hieruit de
nodige en onvermijdelijke consequenties zullen trekken. Waarom niet een vermogensbelasting op de grootste fortuinen? Dit was toch de beslissing van het laatste ACV-congres!

Geen opmerkingen: