zaterdag, april 05, 2008

Edito


Met ‘Beweging-digitaal’ blijven we aan de weg timmeren. We hebben ook ditmaal heel wat te bieden.

We openen met een artikel over de langste regeringsonderhandelingen ooit, over Leterme I, de regeringsverklaring en de merkwaardige symbiose met het patronale ‘Solidariteitspact’. Wedden dat je dat verhaal niet in je krant kan terug vinden?

CD&V heeft de afgelopen maanden duidelijk gekozen voor de N-VA. Hoe lang de liefde nog duurt, weten we niet. Ooit was er sprake van een ‘paringsdans’ tussen Agalev en ACW! Via De Gids op Maatschappelijk Gebied blikken we, met Jos Geysels, even terug op die periode.

Ondertussen hebben de militanten op de werkvloer wel andere katten te geselen gehad. De sociale verkiezingen komen er aan. Wij laten enkele kandidaten aan het woord.

En je moet lef hebben om je als syndicalist te profileren. Met de bescherming van de vakbondsafgevaardigden is het nog altijd niet goed gesteld. Daarom staan we stil bij de resultaten van een studiedag over de bescherming van werknemersafgevaardigden.

Iets verder van huis is er een volk 60 jaar ontheemd en 40 jaar bezet. We hebben weet van de bezetting van Palestina, de uitbouw van de kolonies en de schande van de Muur. Maar wat weten we van een muur die dwars door Israel loopt? Op initiatief van enkele Brusselse ACV-militanten is de werkgroep Internationale Solidariteit van het Brusselse ACV-verbond een campagne gestart ter ondersteuning van een beginnende arbeidersorganisatie in Nazareth (Israel), ‘De Stem van de Arbeider’.

In de rubriek ‘Kort geknipt’ passeren ‘Red de Solidariteit’, enkele goeie boeken en ‘de notionele intrestaftrek’ de revue.

Ook ‘woorden (en cijfers) die spreken’, ter informatie, ter lering en … ter discussie, zoals de sprokkelaar van dienst dat graag heeft, ontbreken niet.

Helemaal eindigen, doen we met een mooi gedicht over een smerige oorlog.

Beweging heeft al een lange traditie. ‘Digitaal’ moeten we onze weg nog vinden. Maar we blijven er voor gaan. Voor die strijdbare en politiek zelfstandige christelijke arbeidersbeweging. Maar daar heb je inderdaad een ‘beweging’ voor nodig. Maak dus dit initiatief ‘wijd en zijd’ bekend, toon je betrokkenheid en…reageer!

Geen opmerkingen: