donderdag, april 03, 2008

'Kort geknipt'

Red de Solidariteit
Jammer voor Claudine De Cuyper die meer dan verdienstelijk werk heeft geleverd met de KAV in Brussel rond ‘interculturele werking’, maar de hoofdprijs van De Gids op Maatschappelijk Gebied ging naar het initiatief ‘Red de Solidariteit’.



In 2006 organiseerden de departementen Sociaal Recht en Politieke Wetenschappen van de universiteit Gent een studiedag over stakingen, hun historische ontwikkelingen en de politieke en strategische betekenis. Er werd ook aandacht geschonken aan een aantal juridische uitdagingen en de vraag hoe de politieke besluitvorming op stakingen kan inwerken werd ook niet uit de weg gegaan.
De referaten (met o.a. bijdragen van Marc Rigaux, P. Humblet en Filip Dorssemont) zijn nu onder de redactie van Carl Devos en Patrick Humblet gebundeld in “Arbeid vs. Kapitaal: een kwarteeuw stakingsrecht” (Gent, Academia Press, 2007, 214 p.)

John Vandaele is met het boek “De stille dood van het neoliberalisme: de nauwe schoentjes van de mondialisering” (Antwerpen: Houtekiet, 2007, 197 p.) niet aan zijn proefstuk toe. Eerder beschreef hij al met “Het recht van de rijkste: hebben andersglobalisten gelijk?” de mondiale machtsverhoudingen en voerde hij ‘de winnaars’ maar ook ‘de verliezers’ op. In zijn recent boek toont hij overtuigend aan hoe het aandeel van de lonen in de economie voortdurend daalt. De koek wordt steeds kleiner voor wie werkt!



De notionele interest, dat ‘onding’, dateert al van juni 2005 en is dus nog door ‘paars’ in een wet gegoten. De hoofdbedoeling was om de fiscale voorkeursbehandeling van de multinationals te garanderen. Moest dat dan zo nodig? Jawel...

Voor de volledige 'Kort geknipt'...

Geen opmerkingen: