zaterdag, april 08, 2006

MARIA VINDEVOGHEL DIENT GEREINTEGREERD TE WORDEN !




Paul Vanhooren


VBO en UNIZO :Waarom zou de buitensporige bescherming van vakbondsvertegenwoordigers onaantastbaar moeten blijven?





In een oproep van ACV-verbondssecretaris Guy Tordeur lezen we:



Beste vrienden,



Al te vaak moeten we vaststellen dat de bestaande bescherming van de vakbondsafgevaardigden niet belet dat werkgevers delegees intimideren, discrimineren en aan de deur zetten.
Er beweegt echter de laatste tijd iets in deze materie.
De veroordeling van Flightcare in de zaak van Maria Vindevoghel haalde uitgebreid de media.
Vele militanten kunnen niet begrijpen/aanvaarden dat Maria wel voor de 100% in het gelijk wordt gesteld, maar toch haar job niet terugkrijgt. Begin deze maand stapten meer dan 2.000 betogers op in Gent in een ABVV-betoging voor een betere bescherming, waaronder ook enkele SP.A-kopstukken.

Daarom organiseerde het ACV op 8 maart in Zaventem een betoging voor een échte bescherming van de delegees.

Want wij zijn van mening dat we ons in dit dossier niet in het defensief mogen laten dringen.





Op radio en TV kwam op maandag 6 februari het bericht: "Maria Vindevoghel is onrechtmatig ontslagen!"
Dit had de arbeidsrechtbank van Brussel beslist.
Het gaat dus om een onterechte en bedrieglijke afdanking door Flightcare.
Maria noemt het een morele overwinning en een succes op basis van de antidiscriminatiewet.
Ook Luc Cortebeeck verheugt zich in Visie van 10 februari over de uitspraak en vindt dat de bescherming van vakbondsafgevaardigden absoluut onvoldoende is.



We mogen toch hopen dat nu ACV en ABVV samen de reïntegratie van Maria op de luchthaven als een breekpunt zullen beschouwen.



Actiebereidheid zal wel nodig zijn als we lezen dat Karel Van Eetvelt van Unizo en Pieter Timmermans van VBO in een gemeenschappelijk artikel in De Standaard van 21 februari verklaren: "Waarom zou de buitensporige bescherming van vakbondsvertegenwoordigers onaantastbaar moeten blijven?"



Deze oorlogsverklaring aan alle delegees van ACV en ABVV is duidelijk genoeg en kan niet met brave naïviteit beantwoord worden.
Iedereen dient dan ook zijn verantwoordelijkheid te nemen: propagandisten, militanten en afgevaardigden, maar ook de leiding van centrales en verbonden en van de nationale federaties van beide grote vakorganisaties.



De manifestatie pro Maria van woensdag 8 maart geeft aan hoe belangrijk het is om zowel een sluitende beschermingsverbetering als de reïntegratie van Maria op korte termijn af te dwingen.



Men mag gerust stellen dat de toekomst van onze vakbonden afhangt van de reële bescherming van de delegees. Ze mogen niet dulden dat ze door toegeeflijkheid riskeren in hun bestaan bedreigd te worden.





Studielectuur:


  • De ontslagbescherming van de werknemersafgevaardigde in een Europees rechtsvergelijkend perspectief. Ilse Roosens, Universiteit Antwerpen.

  • Syndicale afvaardiging of de sociale tegenmacht in de onderneming: knelpunten i.v.m. het statuut.Marc Rigaux Universiteit Antwerpen, Patrick Humblet Rijksuniversiteit Gent, Filip Dorssemont Universiteit Antwerpen en Anne Van Regenmortel Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel.

Geen opmerkingen: