zaterdag, april 08, 2006

Een progressief front

Peter Vanhooren


Een progressief front in de regio Kontich – Mortsel – Hove – Aartselaar – Edegem – Lint – Ranst.



Café D’Ekster in Kontich is nog een echte bruine kroeg. Naast een aantrekkingspool voor jongeren en de meer progressieve denkers, is het ook het plaatselijke hoofdkwartier van Spirit. Zo komt het dat een groot deel van de gesprekken tussen SP.a, Spirit en Groen binnen de muren van D’Ekster gevoerd zijn. Zo komt het ook dat de aanpalende zaal op zondag 26 februari groot volk mocht ontvangen om de progressieve kartels van niet minder dan 7 gemeenten uit de regio aan de pers voor te stellen. De presentatie was in handen van Ingrid Pira en Bob De Richter.






De koplopers



In Kontich kwam er in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 en op initiatief van het ACW reeds een progressieve samenwerking tot stand. SP, VU-ID, ACW en enkele onafhankelijken trokken toen samen naar de verkiezingen onder de naam ‘Appel’. Voor Agalev, aanvankelijk ook bij de gesprekken betrokken, was het water toen nog wat te diep.
In de gemeente Hove kende men reeds sinds 1994 ‘Hove Beweegt’. SP, Agalev en een groep onafhankelijken trokken onder die naam naar de kiezer. En met succes.





Het peloton



Ondertussen is er al heel wat water door de Schelde gevloeid: na de politieke opdoffer van Agalev in 2003 veranderde het zijn naam in Groen!, de VU explodeerde en het ACW pleitte op het jongste congres opnieuw voor progressieve samenwerking over de partijgrenzen heen.
De voorbeelden van Kontich en Hove kregen navolging in een aantal omliggende gemeenten in wat een Antwerpenaar wel eens de ‘Antwerpse zuidrand’ noemt.





Steun van bovenaf !



Op zondag 26 februari zakten Kathleen Van Brempt, Geert Lambert en Mieke Vogels af naar D’Ekster om de kartels voor te stellen die in oktober 2006 in 7 gemeenten naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken. Hun aanwezigheid en steun had ook een grote symbolische waarde en betekende voor de vele aanwezigen een broodnodige schouderklop na niet altijd gemakkelijke gesprekken. In Kontich, Aartselaar, Edegem, Lint, Hove, Mortsel en Ranst kan de kiezer zijn stem geven aan één progressieve éénheidslijst die SP.a-Spirit-Groen! gedoopt werd.
Eén van de doelstellingen is – en dat steken de diverse partners niet onder stoelen of banken – om de rechts-conservatieve meerderheden van CD&V en VLD in de verschillende gemeenten te breken. En dit kan elk rechtgeaard ACW-militant alleen maar toejuichen.

Geen opmerkingen: