donderdag, januari 03, 2008

Woorden die spreken!

2007 was een bewogen jaar. In alle media werden we om de oren geslagen met lijstjes, overzichten, gebeurtenissen, straffe uitspraken. Wij blijven niet achter. En zoals we dat vroeger deden pakt ‘Beweging’ ook nu uit met ‘woorden die spreken’.


Grijze armoede
“Recente studies geven aan dat de armoede bij 75-plussers tussen 2006 en 2021 bij een ongewijzigd beleid zal stijgen van 25% naar 43%”
Visie 21-12-07


Rijk …rijker
“Het gemiddelde loon van CEO’s van de Bel20-bedrijven ging er in 2006 met 30% op vooruit. De CEO in de BelMid verdiende niet alleen de helft minder, hij ging gemiddeld ‘slechts’ 11% vooruit.”
Trends 20-09-07


Naomi Klein
“Rampenkapitalisme staat voor de zorgvuldig georganiseerde plundering van de gemeenschap door privatiseringen in de nasleep van catastrofale gebeurtenissen.
In normale omstandigheden verdedigen mensen hun baan, hun ziekteverzekering, hun welvaart. Alleen op zo’n crisismoment, zo valt de kern van de shockdoctrine te omschrijven, maken de verdedigers van een radicale vrijemarktpolitiek een kans om de mensen hun model in de maag te kunnen splitsen – zoals je iemand besteelt terwijl hij op de grond ligt.”
Naomi Klein in Humo 02-10-07


Luc Cortebeeck (ACV)
“De politieke partijen –socialisten, liberalen, christen-democraten en ook groenen – spreken allemaal zo graag over hun middenveld. Maar dan hebben zij het meestal wel over het zachte middenveld. Wij, de vakbonden, wij zijn het harde middenveld! En daar praten ze toch al minder graag mee.”
Luc Cortebeeck in De Ketting dec. 07.


Geen compensatie
“Ook in België is de inkomensongelijkheid toegenomen. De snel oplopende voedsel- en brandstofprijzen worden weliswaar gecompenseerd door dalende prijzen voor electronica, maar armere mensen besteden in verhouding een veel groter deel van hun inkomen aan voedsel. Wat de stijgende ongelijkheid doet toenemen”
John Vandaele in MO dec. 07


Luc Cortebeeck (ACV)
“In naam van de liberalisering verdwijnen alle mechanismen om bij te sturen. Marktwerking vereist correcties om te vermijden dat de groep van mensen die in armoede of op de rand daarvan leven, nog groter wordt

De prijsstijgingen leiden tot grote onzekerheid en stilaan ook tot sociale onrust. Ik kan u verzekeren dat werkende mensen met een laag loon of mensen die van een uitkering leven, momenteel heus niet veel meer kunnen verdragen.”
Luc Cortebeeck in Knack 14-11-07


Marc Justaert (CM)
“Mogen de gezondheidszorg en de zorg in het algemeen aan de markt worden overgelaten? Welke waarden moeten bovenaan staan in de gezondheids- en welzijnszorg? Zijn kwaliteit en betaalbaarheid voor iedereen, ook voor de minderbegoeden en pechvogels, onverzoenbaar met het nastreven van winst die ten goede komt aan aandeelhouders en vennoten?”
Marc Justaert in De Ketting dec. 07.


België
“Een beperkte groep van Belgen verdient zo fors – zonder daarvoor te moeten arbeiden – dat hun inkomen groter is dan dat van de ruime meerderheid die wèl moet werken om rond te komen.”
Ferre Wijckmans in Ons Recht nov. 07


Brazilië
“In Rio de Janeiro (Brazilië) leven rijk en arm zo dicht bijeen dat ze elkaar niet kunnen ontlopen. Nochtans, wie het zich kan veroorloven, doet er alles aan om dit wel te doen. De ‘betere’ klasse zoekt elkaars nabijheid op in de zuidelijk gelegen woonkernen en maakt gebruik van privé-bewakingsdiensten om hun flatgebouwen en zichzelf te ‘beveiligen’.”
Jan De Paepe in Ons Recht nov. 07

Geen opmerkingen: