donderdag, januari 03, 2008

BEWEGING 101



In de maand mei van vorig jaar verscheen ons laatste gedrukte nummer. We hadden beloofd niet bij de pakken te blijven zitten. De voorbije maanden werd er aan een elektronische versie gewerkt. Geïnteresseerden konden ons terug vinden op http://beweging.strijdbaar.be en werden daar (en dat misschien nog voor een tijdje) doorverwezen naar: beweging.blogspot.com.

Daar hebben we gepoogd de actualiteit een beetje op de voet te volgen. Maar we willen meer. We willen regelmatig, zoals we dat vroeger deden, die actualiteit ook duiden vanuit onze specifieke invalshoek. En de voorbije maanden hebben we stof genoeg gevonden om een eerste digitale nummer te publiceren.

Wij wensen iedereen veel leesgenot. Maar niet vrijblijvend! Maak ons ‘digitaal initiatief’ bekend, spreek er over, gooi de informatie die hier verzameld wordt ter discussie in uw midden. Reageer. Zo werken we ook in de toekomst aan wat ons ter harte gaat: een strijdbare en politiek zelfstandige christelijke arbeidersbeweging!

De redactie

Wie wordt er beter van een zelfstandig Vlaanderen?

Bij de regeringsonderhandelingen die maanden hebben aangesleept stond ‘de staatshervorming’ centraal. Maar wie wordt er beter van ‘meer autonomie’ voor de gemeenschappen? Wie zijn de drijvende krachten achter deze steeds maar herhaalde mantra? We nemen een artikel over dat net verschenen is in [KENTERINGen]digit (te raadplegen op www.abelweb.be). Exclusief voor ‘Beweging’ zal de auteur ons een volgende bijdrage bezorgen met als werktitel: Het virtueel sociaaleconomisch programma van Leterme I.

De verborgen sociaaleconomische agenda achter het splitsingsdiscours van de Vlaamse werkgevers

Het programma van alle werkgevers(koepels) in ons land sluit nauw aan bij de doelstellingen van de Verklaring van Lissabon uit maart 2000. Europa wil de VS voorbijsteken als “de meest competitieve en dynamische kenniseconomie ter wereld”. De Lissabonstrategie is dan ook de achtergrond waartegen men de positie van de verschillende werkgeversorganisaties m.b.t. het communautair debat in België moet situeren. De standpunten in dat debat dienen op de eerste plaats als vehikel voor het realiseren van deze doelstellingen.

Volledige tekst: klik hier.

Janssen Pharmaceutica

Sociaal-economisch sprong ook de herstructurering bij Janssen Pharmaceutica in het oog. De hoofddelegee van LBC-NVK brengt ons zijn doorleefd relaas. Als secretaris van de Ondernemingsraad laat hij ons ook kennis maken met een aantal opmerkelijke standpunten. Hoe kijken we daar nu achteraf op terug? Niet zoals Yves Leterme die in Humo (24/12/07) zegt: “We zullen moeten leren leven met de schommelingen en de schaalvergroting die de globalisering meebrengt.” Uit ons ‘nawoord’ blijkt dat wij daar anders over denken.

Janssen Pharmaceutica: Strijd en solidariteit blijft centraal staan!

Door inzet en strijd hebben de arbeid(st)ers en baremabedienden van Janssen Pharmaceutica in Beerse, Geel en Olen bewezen de ‘toonaangevende’ syndicale agenda te bepalen in het bedrijf dat dacht de toon te kunnen zetten!
Als ACV-militant bij Janssen kan ik gerust stellen dat de kracht - eensgezindheid - verontwaardiging - actie - vastberadenheid van de Janssen-collega’s de weg toont voor een (h)echt syndicalisme waarin strijd en solidariteit centraal blijft staan.

Wanneer je me in juni van dit jaar verteld zou hebben dat ik nog een zevendaagse staking zou meemaken bij Janssen dan had ik je gek verklaard.

Volledige tekst: klik hier.

Tekst: “Afsluiting tgv afronding procedure Renault tijdens de bijzondere ondernemingsraad van 7 november 2007 door de vakbonden”

Tekst: “Tekst vanwege de vakbonden tijdens de laatste bijzondere ondernemingsraad op 9 november 2007 toen de beslissing van de directie om over te gaan tot ontslag werd medegedeeld”

Ondernemingssite van Janssen Pharmaceutica.




Nawoord

1/ Renault, Sabena, Volkswagen, General Motors Opel, Agfa-Gevaert, Carrefour, Siemens-Nokia, Bayer-Lanxess, Chevron, Janssen Pharmaceutica…
Een eindeloze reeks van afdankingen, jobverlies, outsourcing, inkomensdaling, flexibilisering en delokalisering. In één woord: bestaansonzekerheid voor de werknemers!
Ook bedrijven met hoge winstcijfers danken personeel af en verhuizen naar streken met lage lonen en zonder vakbonden.
Het blijken de asociale gevolgen te zijn van de wetmatigheden van de “vrije” markt, van liberalisme, van geglobaliseerd kapitalisme.

Volledig nawoord: klik hier
.

Betoging 15 december 2007

We waren natuurlijk ook aanwezig op de grote vakbondsbetoging van 15 december. Niet omdat de vakbondseisen ons onvoldoende leken, wel om van de gelegenheid gebruik te maken het ACW de les te spellen. Lees het pamflet dat we daar uitdeelden (klik hier).

Spoorstaking

December was ook de maand van de spoorstakingen. ‘Beweging’ plukte een spoorbeambte weg uit het station van Gent Sint Pieters en had er een gesprek mee: recht uit het hart, recht voor de raap.

Beweging: Frank, ik hoorde vertellen dat jij een dagje verlof drie maanden op voorhand moet aanvragen? Daar stond ik van te kijken.

Drie maand op voorhand, juist. Als ik 's middags op het werk toekom om een verlofdag aan te vragen staan er al 26 voor mij. Ge kunt begrijpen, op 46 diensten, als ge daar achteraan in de rij staat! En als ge die dag toch direct krijgt, dan zijt ge nog niet zeker, hé. Als er, zoals nu, veel zieken zijn, dan trekken ze dat af. Dan moogt ge 't vergeten. En op zaterdag en zondag moogt ge het helemaal vergeten.

Beweging: Zijn er nog zulke “sociaal-lastige” zaken bij het spoor?

Wel, ...

Volledige tekst: klik hier.

Persona non grata

En er zijn nog meer gedreven mensen. In ‘Raak’ van december konden we kennis maken met iemand die vervolgd werd als rebel, verbannen als priester en veroordeeld als artiest. Over dat bewogen leven van Frans Wuytack is nu een documentaire gemaakt. We nemen het artikel van ‘Raak’ over en nodigen je meteen uit voor een filmpremière (29/1) in Antwerpen.



Artikel Raak: klik hier.
Filmpremière: klik hier.

Flexicurity

Waar we in 2008 zeker mee zullen geconfronteerd worden is de roep naar (nog) meer flexibiliteit. Maar de tijden veranderen, ook het woordgebruik. Het wordt al ‘flexicurity’ wat de klok slaat. We gunnen u, via LBC-NVK, een blik in de wondere wereld van die flexicurity.

Flexibel, flexibeler en nog veel meer flexibel!



Flexicurity of flexizekerheid is de jongste maanden een populair thema geworden bij de werkgevers, beleidsmakers en overheden. De Europese Commissie spant de kroon als het om flexicurityplannen gaat. Het zogenaamde Groenboek is een warm pleidooi voor meer flexibiliteit, jobhoppen en versoepelen van het ontslagrecht in plaats van jobzekerheid.

Lees hier verder: klik.
LBC-info en standpunten: klik hier.

De school van de ongelijkheid

En tot slot blikken we nog even terug op vorig jaar.
In de herfst van vorig jaar verscheen een merkwaardig boek: De school van de ongelijkheid. Ongelijkheid? Inderdaad, ons onderwijs scoort goed, handhaaft zich bij de koplopers, maar veroorzaakt ook een ongelijkheid die nergens groter is dan bij ons. ‘Beweging’ las het boek en geeft tekst en uitleg.



We weten het al een tijdje. Uit internationale vergelijkingen blijkt dat de Vlaamse 15-jarige scholieren op het vlak van wiskundige geletterdheid koplopers zijn in de wereld, net gevolgd door Hong-Kong en Finland. Ook op het vlak van leesvaardigheid en wetenschappelijke geletterdheid horen onze 15-jarigen bij de top drie in de wereld (na Finland en Korea). In geen enkel land halen zoveel leerlingen het hoogste leesniveau als in Vlaanderen. Daartegenover staat dat in geen enkel land het verschil tussen de sterkste en de zwakste leerlingen zo groot is als in Vlaanderen. Er is ook geen ander land waar er zo'n sterk verband is tussen de leerprestaties van de 15-jarigen en de sociaal-economische status (beroep, opleiding, enzovoort) van hun ouders.

Volledige tekst: klik hier.
Standpunten van Welzijnszorg: klik hier.
ACOD-document: klik hier.

Woorden die spreken!

2007 was een bewogen jaar. In alle media werden we om de oren geslagen met lijstjes, overzichten, gebeurtenissen, straffe uitspraken. Wij blijven niet achter. En zoals we dat vroeger deden pakt ‘Beweging’ ook nu uit met ‘woorden die spreken’.


Grijze armoede
“Recente studies geven aan dat de armoede bij 75-plussers tussen 2006 en 2021 bij een ongewijzigd beleid zal stijgen van 25% naar 43%”
Visie 21-12-07


Rijk …rijker
“Het gemiddelde loon van CEO’s van de Bel20-bedrijven ging er in 2006 met 30% op vooruit. De CEO in de BelMid verdiende niet alleen de helft minder, hij ging gemiddeld ‘slechts’ 11% vooruit.”
Trends 20-09-07


Naomi Klein
“Rampenkapitalisme staat voor de zorgvuldig georganiseerde plundering van de gemeenschap door privatiseringen in de nasleep van catastrofale gebeurtenissen.
In normale omstandigheden verdedigen mensen hun baan, hun ziekteverzekering, hun welvaart. Alleen op zo’n crisismoment, zo valt de kern van de shockdoctrine te omschrijven, maken de verdedigers van een radicale vrijemarktpolitiek een kans om de mensen hun model in de maag te kunnen splitsen – zoals je iemand besteelt terwijl hij op de grond ligt.”
Naomi Klein in Humo 02-10-07


Luc Cortebeeck (ACV)
“De politieke partijen –socialisten, liberalen, christen-democraten en ook groenen – spreken allemaal zo graag over hun middenveld. Maar dan hebben zij het meestal wel over het zachte middenveld. Wij, de vakbonden, wij zijn het harde middenveld! En daar praten ze toch al minder graag mee.”
Luc Cortebeeck in De Ketting dec. 07.


Geen compensatie
“Ook in België is de inkomensongelijkheid toegenomen. De snel oplopende voedsel- en brandstofprijzen worden weliswaar gecompenseerd door dalende prijzen voor electronica, maar armere mensen besteden in verhouding een veel groter deel van hun inkomen aan voedsel. Wat de stijgende ongelijkheid doet toenemen”
John Vandaele in MO dec. 07


Luc Cortebeeck (ACV)
“In naam van de liberalisering verdwijnen alle mechanismen om bij te sturen. Marktwerking vereist correcties om te vermijden dat de groep van mensen die in armoede of op de rand daarvan leven, nog groter wordt

De prijsstijgingen leiden tot grote onzekerheid en stilaan ook tot sociale onrust. Ik kan u verzekeren dat werkende mensen met een laag loon of mensen die van een uitkering leven, momenteel heus niet veel meer kunnen verdragen.”
Luc Cortebeeck in Knack 14-11-07


Marc Justaert (CM)
“Mogen de gezondheidszorg en de zorg in het algemeen aan de markt worden overgelaten? Welke waarden moeten bovenaan staan in de gezondheids- en welzijnszorg? Zijn kwaliteit en betaalbaarheid voor iedereen, ook voor de minderbegoeden en pechvogels, onverzoenbaar met het nastreven van winst die ten goede komt aan aandeelhouders en vennoten?”
Marc Justaert in De Ketting dec. 07.


België
“Een beperkte groep van Belgen verdient zo fors – zonder daarvoor te moeten arbeiden – dat hun inkomen groter is dan dat van de ruime meerderheid die wèl moet werken om rond te komen.”
Ferre Wijckmans in Ons Recht nov. 07


Brazilië
“In Rio de Janeiro (Brazilië) leven rijk en arm zo dicht bijeen dat ze elkaar niet kunnen ontlopen. Nochtans, wie het zich kan veroorloven, doet er alles aan om dit wel te doen. De ‘betere’ klasse zoekt elkaars nabijheid op in de zuidelijk gelegen woonkernen en maakt gebruik van privé-bewakingsdiensten om hun flatgebouwen en zichzelf te ‘beveiligen’.”
Jan De Paepe in Ons Recht nov. 07

Voor het nieuwe jaar

Anna Politkovskaja
met heel haar leven zei ze ‘neen’
tegen corruptie en machtsmisbruik
in het Rusland van Poetin.
Ze werd vermoord
maar zo werd ze bron van kracht voor vele anderen.

Een Palestijnse man
een Israëlische man
herkenden zich in elkanders verdriet
na de moord op hun dochter.
Ze werden vrienden voor het leven
- in de twee betekenissen van het woord -
en zo een bron van hoop voor velen
in een schijnbaar eindeloos conflict.

Mocht het waar worden wat gegrift staat
dat uit momenten van dood
dagen van vrede, recht en hoop
kunnen worden geboren
hopelijk ook in 2008
dat zal een droom zijn én een uitdaging ook aan onze liefde.


(tekst : Paul De Witte)