donderdag, juli 02, 2009

Edito

Verkiezingen juni 2009: Over kiezersbedrog, winnaars, verliezers en ... grove praat


De resultaten van de verkiezingen van 7 juni zijn gekend. Is de kiezer (weer) bij de neus genomen? Wie wint en wie verliest? En mogen we spreken van een 'ruk naar rechts' of is het, correcter nog, een 'ruk naar een zelfstandig Vlaanderen'? Lees meer...


De economische crisis en de samenleving die we willen

We hadden er werk van gemaakt, van de studiedag van 9 mei. Waar draait die crisis om en voor welke samenleving willen wij gaan? We mogen terugblikken op een al bij al gelukte dag. Hebben we nu de definitieve oplossing? Bijlange niet. Maar er zijn wel belangrijke aanzetten gegeven. Kan je zo'n dag samenvatten? Niet echt, maar we doen toch een poging. Het complete verslag: Klik hier.

Gezocht: slagvaardigheid

In april, dus ruim voor de verkiezingen van juni, blikte Jan Renders in DGMG vooruit op wat ons, als gevolg van de crisis, te wachten staat. We vonden het interessant genoeg enkele spraakmakende uitspraken op een rijtje te zetten. Surf naar het complete artikel.

Verkiezingen 2009 een succes voor het ACW?

Hoe kijkt het ACW nu aan tegen de verkiezingsuitslag? We gingen op zoek naar wat enkele kopstukken daarover weten te vertellen. Meer? Klik hier.

Feestival social

Bijna 30.000 mensen hadden op 'Rerum Novarum' de weg gevonden naar het Feestival social. Het was de kers op de taart van de campagne 'De sociale zekerheid is er voor u'. Het was een feest, dat wel, maar er werden ook concrete eisen gesteld. Lees meer.

Met de KWB op reis naar Israël en de Palestijnse gebieden

Een reisverslag. Na een eerder bezoek met Pax Christi-Broederlijk Delen trok Marcel dit keer mee op met de KWB en zoals het daar was aangekondigd werd het inderdaad 'een beklijvende reis'.
Lees verder.

Kort geknipt

In deze rubriek focussen we op 'de langste schafttafel van Vlaanderen', op een recente IAO-conferentie en op een boek over de Navo. Klik door.


Woorden en cijfers die spreken

Samenstelling: Paul Vanhooren

Mensen struikelen nu en dan over de waarheid, maar de meesten krabbelen haastig overeind en lopen snel door alsof er niets was gebeurd.
Winston Churchill

Ken Loach, regisseur van o.m. de film ‘Looking for Eric’ weigerde in 1977 een Order of the British Empire: Een lintje van de koningin staat voor alles wat ik veracht: paternalisme, monarchie en het Britse Rijk, een monument van uitbuiting.
De Standaard, 7 juni 2009

De jaarlijkse roof door de belastingsparadijzen wordt geschat op een bedrag tussen de 1500 en 2000 miljard dollar. Geld dat overheden ontberen voor een sociaal beleid.
Erik Goeman, in Solidair, 4 juni 2009




Economen die net als ik denken dat markten niet tot efficiënte resultaten leiden en die ongelukkig zijn met de inkomensongelijkheid en de omvangrijke armoede, geloven ook dat het terugdringen van die ongelijkheid minder hoeft te kosten dan de conservatieve economen voorspellen.
Joseph Stiglitz, in ‘Eerlijke globalisering’

Werkende mensen namen, overal waar de industrialisering doorbrak, hun lot in handen. Ze verenigde zich in vakbonden om betere werkomstandigheden en hogere lonen af te dwingen. Ze dwongen het algemeen stemrecht af en ook de arbeidsrechten waaronder de vrijheid van vereniging, het recht om collectief te onderhandelen en het stakingsrecht.
Dirk Barrez en John Vandaele, in ‘Het mondiale uitzendkantoor’

De mensheid heeft nog nooit een echt mondiale sociale beweging gezien. Ditmaal is het meer dan ooit nodig, want we zijn nog nooit zo van elkaar afhankelijk geweest als nu: een andere wereld is inderdaad mogelijk, maar ze wordt je niet zomaar in de schoot gegooid. Sociale strijd zal eens te meer bepalen of we de wereld kunnen verbeteren.
Dirk Barrez en John Vandaele, in ‘Het mondiale uitzendkantoor’

Wat wij genieten noemen

Een litanie

Wij genieten kleine voordelen
Nooit het grote voorrecht
Wij genieten afgedwongen gunsten
Niet de eer
Wij genieten van het weertje
Niet van deze wereld
Wij genieten moeizaam de genietingen des vlezes
Wij genieten een verdiend salaris
Wij genieten niet genietbaar
Wij genieten niet genoeg

Wij genieten al als we gezond zijn
Want bij god niet als we dood zijn
Wij genieten slordig van een pilsje
Zij van onze arbeid
Wij genieten (soms, kort, hevig) van mekaar
Zij altijd van ons

Voor ons de grovere geneugten
Wij zijn niet vatbaar voor de hogere genietingen
Onteigen de onteigenaars
Want

Wij zijn het verrukkelijk gedicht
Wij de heerlijke muziek
Wij zijn de sigaar

waar zij van genieten


Stefaan Van Den Bremt, Andere gedichten