zaterdag, mei 26, 2007

BEWEGING 100


Met de kraai verbinden we de beelden van Oost en West: bij ons brengt de kraai krassend de waarheid aan het licht. In het oude Perzië was de kraai de behoeder van de waarden van het huis. Perzische verhalen eindigen zoals onze “Beweging”: Het verhaal is ten einde maar de kraai heeft haar nest nog lang niet bereikt.

Kader Abdolah aan het einde van zijn boek “Het huis van de moskee” besluit zijn verhaal met de volgende passage:
“Het verhaal van het huis van de moskee is nog lang niet ten einde, maar het lijkt op het leven, iedereen moet ergens uitstappen.
Er is een zin die herhaaldelijk aan het eind van oude Perzische verhalen terugkeert: ‘Ons verhaal is afgelopen, maar de kraai heeft haar nest nog lang niet bereikt’.”

Editoriaal 100

De Redactie van Beweging.


Ons Jubileumnummer 100 van Beweging.

DE KRAAI HEEFT HAAR NEST NOG NIET BEREIKT.



Ons Bewegingsverhaal begon in 1978.
Een gevolg van de mei-revolte van 1968?
En van Vaticanum II?
In dit tijdskader kwamen de Fundamentele Doelstellingen van ACW-MOC tot stand.
Men deed de vaststelling van structureel geweld over de hele wereld, veroorzaakt en in stand gehouden door overheersings- en verdrukkingsmechanismen.
Men bedoelde hiermee het kapitalisme.
Een rechtvaardige en solidaire samenleving van gelijkwaardige mensen werd het streefdoel.

Onze groep heeft zich met woord en geschrift hiervoor ingezet en richtte zich vooral en in eerste instantie tot de leden en de leiding van het ACW en haar actieve deelorganisaties zoals het ACV, de KWB, de KAV …
Snel, zeer snel zelfs waren we tot de constatatie gekomen dat de CVP, later de CD&V, het ACW in feite belet om consequent te zijn.
Dit is vooral het gevolg van het principiële consensusstandpunt van deze centrum-rechtse partij die de tegenstelling tussen kapitaal en arbeid niet wil zien.

De belangen van het machtige moderne patronaat worden zogezegd in overeenstemming gebracht met de belangen van de werknemers en uitkeringstrekkers.

Just words! ...

Voor de volledige tekst van dit editoriaal, klik hier.

DERTIG JAAR “BEWEGING”.

Jef Vermaere.


TERUGBLIK OP BIJNA DERTIG JAAR “BEWEGING”.







Op 2 december 2006 hield de groep “Beweging” een “intern beraad”.

Als “oudgediende” (lelijk woord, maar ik vind er niet direct een beter) werd me gevraagd om als inleiding het verhaal op te diepen van de eerste jaren van “Beweging”. Ik ben daarvoor in mijn bestofte archieven gedoken en ben beginnen “powerpointen”, vooral als leidraad voor mezelf. Stukje bij beetje werd het een ontwerpschets van een historisch overzicht. Ik beloofde naderhand voor het nummer 100 van “Beweging” de “slides” uit te tikken in een fatsoenlijk leesbare tekst. Ik hoop dat wat volgt daaraan voldoet. Klik hier.









Onderste foto: Paul Pataer

Van gematigde lonen

en ontspoorde winsten


Roel Van Beneden.

IN HET KADER VAN HETINTERPROFESSIONEEL AKKOORD EN DE ONDERHANDELINGEN TUSSEN VAKBONDEN EN WERKGEVERS IN DE VERSCHEIDENE SECTOREN.

... Loonnorm zorgt vooral voor meer winst
Dat de vakbonden akkoord zijn gegaan met een loonnorm van 5% valt moeilijk te begrijpen. Tien jaar geleden waren ACV en ABVV zelfs de voortrekkers om in heel Europa looneisen te stellen die overeenkwamen met de optelsom van inflatie + productiviteit. ...

Volledig artikel, klik hier.

Jean-Luc Dehaene...

...verandert van partij of toch niet ?


D. Van de Velde


“Voor een strijdbare en politiek zelfstandige Christelijke arbeidersbeweging”, zo luidt de ondertitel van dit blad. Beweging is ontstaan in het kielzog van de Bevraging die het ACW, o.l.v. Willy D’Havé, Jef Houthuys, Lucien Fruru en anderen in de jaren 80 organiseerden als antwoord op de vele kritiek die er toendertijd was op de ACW- en ACV-leiding omdat ze de besparingspolitiek van de regeringen Martens (regeringen met liberalen) ten volle steunden. ...



Volledig artikel, klik hier.

Gesprek met Filip Dorssemont

Interview: Paul vanhooren en Jef Mariën.

Bescherming van delegees





Het probleem van ‘de bescherming van de delegees’ is brandend actueel. We hoeven de lezers van Beweging niet meer te herinneren aan de onverkwikkelijke perikelen rond het ‘ontslag’ van Mevrouw Vindevoghel die tot een ‘cause célèbre’ zijn uitgegroeid.
Redenen genoeg vonden wij om Filip Dorssemont, docent arbeidsrecht aan de rechtsfaculteit van Utrecht en wetenschappelijk medewerker aan de Katholieke Universiteit Leuven, uitgebreid aan het woord te laten. ...

Volledig intervieuw, klik hier.

Bescherming delegees



Acties en standpunten van het ACV

In verbond Brussel heeft men in jaren 90 naar aanleiding van het ontslag van Maaike Seghers een werkgroep ter bescherming van delegees opgericht.
Met als doel:
- ondersteunen van militanten bij ontslag, organiseren van solidariteit.
- uitwerken van voorstellen en ideeën rond betere wetgeving.
Zo is er een witboek uitgewerkt met voorstellen om tot een betere wetgeving te komen en vergelijkingen met de buurlanden.
Deze werkgroep is het cement geweest om het voorbije jaar naar aanleiding van het ontslag van Maria Vindevoghel de discussie rond de bescherming in een stroomversnelling te brengen.
Op de algemene raad van het ACV van september 2005 heeft het verbond Brussel een oproep gedaan om alles wat hieromtrent al aan werk geleverd is te bundelen.
Volgende elementen werden aangehaald: klik hier.

‘Een vakbond als voorpost’

Filip Dorssemont
(Opiniestuk De Standaard, 25/01/07)


Vlaams Belang is boos omdat sommige van zijn mandatarissen niet langer welkom zijn bij de christelijke en de socialistische vakbonden. Onterecht, zegt Filip Dorssemont. ,,Troje heeft het recht om bepaalde paarden te weigeren.''
...

Volledige tekst, klik hier.

Latijns-Amerika verschuift naar links



Latijns-Amerika verschuift naar links:
¿vloek of zegen voor de mondiale vakbeweging?


Lucas Pinto Romero


De politieke verschuivingen in Latijns-Amerika in vogelvlucht

De New York Times bloklettert onlangs: “Drie kwart van de bevolking van Latijns-Amerika wordt geregeerd door linkse presidenten.” Hoe ziet het politieke panorama er echt uit?

Goed acht jaar geleden begon het allemaal met de verkiezing van Hugo Chávez tot president van Venezuela. ...

Volledig artikel, klik hier.

Links en Rechts in Vlaanderen

BOEKEN
Jef Mariën


Eind vorig jaar publiceerden drie Gentse wetenschappers een studie over de links-rechts tegenstelling in Vlaanderen. Ze gebruikten hierbij drie eigen databanken: een enquête bij Vlaamse politici uit 2004, een enquête bij kiesgerechtigde inwoners van Gent, Brugge en Antwerpen uit 2003 en een enquête bij kiesgerechtigde inwoners van Gent in 2004. De studie gaat uitvoering in op de historische wortels en oorspronkelijke betekenissen en onderzoekt of en hoe die links-rechts positionering in de huidige politiek, bij de partijen, de kiezers en in de media (nog) ter sprake komt. En wat blijkt? Het begrippenpaar heeft stand gehouden, alhoewel het veel complexer is geworden. ...

Volledige boek-bespreking, klik hier.

Carl Devos, Hilde Van Liefferinge en Dries Verlet: Op het kruispunt van de politiek. Links en rechts in Vlaanderen. Gent: Academia Press, 2006, 22& p.

De wereld een schouwtoneel?

BOEKEN
Jef Mariën

Walter Zinzen, bekend onder meer van zijn ‘harde’ interviews op de VRT, is de auteur van het boek ‘De wereld is een schouwtoneel. Maar wie doet de regie?’ Vertrekkend van ‘Joost van den Vondel’ schetst hij in zes bedrijven het democratisch gehalte van onze samenleving. Hij windt er, zoals we dat van hem gewoon zijn, geen doekjes om. Rechttoe, rechtaan, zonder veel franjes en met een nauwelijks onderdrukte woede schetst hij wat er verkeerd gaat. Hij vindt het dan ook hoog tijd dat we luidkeels protesteren om onze democratische rechten op te eisen. Een kennismaking...

Volledig artikel, klik hier.

Walter Zinzen: De wereld is een schouwtoneel. Maar wie doet de regie? Kapellen: Pelckmans, 2006, 176 p.

Moriaantje zo zwart als roet …..

Eliane De Boeck

Vorige week schoten deze eerste woorden van een kinderliedje uit mijn kleutertijd mij terug voor de geest. Ja, in die tijd mochten er nog liedjes gezongen worden over ‘negertjes’, dat biologisch curiosum uit het verre Afrika.

Vandaag mag dat terecht niet meer. Maar of alle campagnes en antidiscriminatiewetten nu zoveel uitgehaald hebben in de geesten van het Vlaamse mensdom durf ik soms toch wel betwijfelen. En spijtig genoeg wordt die twijfel soms bevestigd. ...



Volledige tekst, klik hier.

DE VOORZIJDE VAN DE MEDAILLE

Peter Vanhooren.


President Loekasjenko van Wit Rusland is in het Westen een zeer omstreden figuur. Ondanks zijn grote populariteit bij de eigen bevolking wordt hij door rechtse politici, liberale economisten en een deel van de media ervan beschuldigd ondemocratisch te zijn. Soms wordt hij een dictator genoemd.
Nochtans behaalde hij bij de verkiezingen tussen 1994 en nu tot driemaal toe een meerderheid van 75 tot 80%.
Wat doet de man dan zoal verkeerd, wat de bevolking in zijn eigen land dan zo goed schijnt te vinden? ...

Volledig artikel, klik hier.

WOORDEN EN CIJFERS DIE SPREKEN.

Bertold Brecht.
AANGROEI WINSTEN.
Marc Reynebeau in DS 13-03-07.
Thierry Jacque, MOC-voorzitter, in De Gids op Maatschappelijk Gebied van februari 2007.
KAV-KWB-afvaardiging in de EBCA in De Gids op Maatschappelijk Gebied van januari 2007.
Patrick Develtere in De Gids op Maatschappelijk Gebied van januari 2007.
Jean Ziegler, verslaggever van de VN op de RTBF 12-03-07.
Ry Cooder in El Pais 12-03-07.
Mark Elchardus, socioloog en hoogleraar.

Klik hier.

STEUN BLOKWATCH

De pen is sterker dan het zwaard
www.blokwatch.be
STEUN BLOKWATCH
Help ons extreem-rechts
verder te ontmaskeren
en stort een bedrag naar keuze
op rekeningnummer 001-4430409-10
van het 9 November Fonds.




Uw steun zal worden gebruikt om onze websites verder uit te bouwen, te beveiligen
en te promoten..
Blokwatch verspreidt zijn promo-materiaal in principe steeds gratis of tegen kostprijs.
In tegenstelling tot het Vlaams Belang ontvangen wij geen dotaties of subsidies van
de overheid.
Blokwatch bestaat dank zij het engagement van vele vrijwilligers.

Blokwatch steunen kan u ook door deze website bekend te maken bij uw vrienden en kennissen, op scholen, in (jeugd)verenigingen, op internetfora en andere websites, etc.
Van harte bedankt!

Onvoltooid

Soms, als ik zonder inhoud ben,
gebeurt het mij dat uit de menigte
op straat een lang gedoofde stem
weer opklinkt en mij gadeslaat.

Dan is het of ik ben verdwaald
en terug moet keren naar het huis
in zijn oorspronkelijke staat,
voor het door mij werd opgeruimd.

Of uit de boekhouding, de vuilniszak
nog iets moet worden opgediept,
iets onverrekends, iets onafs,
dat ik om weg te kunnen achterliet.

Soms, als ik zonder inhoud ben,
strijkt het toevallig langs mijn oor
en vult als inkt mijn ogen en mijn stem,
zo onvoltooid. Maar teruggaan

doe ik nooit.


Charles Ducal